"In the name of Allah, the Most Merciful, Most Compassionate"
Makanan adalah salah satu nikmat kurniaan Allah . Nikmatilah makanan selagi boleh. Apabila kita sakit, banyak makanan yang tidak dapat dinikmati. Banyak pantang larangnya. Tetapi, janganlah berlebih-lebihan apabila makan.Kita perlu makan untuk hidup, bukannya hidup untuk makan.
Untuk sihat atau memperolehi berat badan ideal, tidak perlu 'crash diet' seperti Atkins, Mediterranean diet dan sebagainya. Cuma perlu mengamalkan sunnah Rasullullah s.a.w iaitu berhenti makan sebelum kenyang dan makan secara sederhana. Jangan makan secara berlebihan atau terlampau sedikit. Tidak perlu diet yang melampau, yang pada jangka panjang lebih banyak mudaratnya .
Nasi adalah sumber karbohidrat penting dan makanan ruji rantau Asia. Begitu juga gandum dan roti bagi masyarakat barat serta Timur Tengah. Tidak perlu meniru diet mereka untuk mengamalkan makanan sihat atau mendapatkan berat badan yang ideal.
Tidak perlu meninggalkan nasi dalam menu sihat harian. Makanlah nasi seperti biasa di waktu makan tengahari atau malam. Nasi ayam, nasi lemak, nasi tomato, nasi putih, nasi kerabu, nasi beriani. Pilihlah apa saja. Cuma, kurangkan. Sekiranya sebelum ini nasi penuh satu pinggan, kurangkan jadi tiga perempat atau setengah pinggan. Lebihkan lauk dan sayur-sayuran dalam pinggan tersebut.Makanlah secara perlahan-lahan. InshaAllah kenyang .
Selalunya kita akan bertambah nasi disebabkan NAFSU bukannya LAPAR. Jadi, berhentilah makan sebelum kenyang.
Makan secara berlebihan/terlalu kenyang juga boleh menyebabkan 'acid reflux', 'indigestion' dan sebagainya.Dari segi perubatan juga dinasihatkan 'small but frequent meal'. Sarapan pagi, makan tengahari dan malam jangan ditinggalkan. Sedikit jajan (snack) di waktu lewat pagi , petang dan malam juga jangan dilupakan.Tetapi janganlah kuantiti jajan sama banyak dengan kuantiti sarapan atau makan tengahari. Makanlah secara sederhana.
Ubahlah cara pemakanan kita.
Makanan adalah salah satu nikmat kurniaan Allah . Nikmatilah makanan selagi boleh. Apabila kita sakit, banyak makanan yang tidak dapat dinikmati. Banyak pantang larangnya. Tetapi, janganlah berlebih-lebihan apabila makan.Kita perlu makan untuk hidup, bukannya hidup untuk makan.
Untuk sihat atau memperolehi berat badan ideal, tidak perlu 'crash diet' seperti Atkins, Mediterranean diet dan sebagainya. Cuma perlu mengamalkan sunnah Rasullullah s.a.w iaitu berhenti makan sebelum kenyang dan makan secara sederhana. Jangan makan secara berlebihan atau terlampau sedikit. Tidak perlu diet yang melampau, yang pada jangka panjang lebih banyak mudaratnya .
Nasi adalah sumber karbohidrat penting dan makanan ruji rantau Asia. Begitu juga gandum dan roti bagi masyarakat barat serta Timur Tengah. Tidak perlu meniru diet mereka untuk mengamalkan makanan sihat atau mendapatkan berat badan yang ideal.
Tidak perlu meninggalkan nasi dalam menu sihat harian. Makanlah nasi seperti biasa di waktu makan tengahari atau malam. Nasi ayam, nasi lemak, nasi tomato, nasi putih, nasi kerabu, nasi beriani. Pilihlah apa saja. Cuma, kurangkan. Sekiranya sebelum ini nasi penuh satu pinggan, kurangkan jadi tiga perempat atau setengah pinggan. Lebihkan lauk dan sayur-sayuran dalam pinggan tersebut.Makanlah secara perlahan-lahan. InshaAllah kenyang .
Selalunya kita akan bertambah nasi disebabkan NAFSU bukannya LAPAR. Jadi, berhentilah makan sebelum kenyang.
Makan secara berlebihan/terlalu kenyang juga boleh menyebabkan 'acid reflux', 'indigestion' dan sebagainya.Dari segi perubatan juga dinasihatkan 'small but frequent meal'. Sarapan pagi, makan tengahari dan malam jangan ditinggalkan. Sedikit jajan (snack) di waktu lewat pagi , petang dan malam juga jangan dilupakan.Tetapi janganlah kuantiti jajan sama banyak dengan kuantiti sarapan atau makan tengahari. Makanlah secara sederhana.
Ubahlah cara pemakanan kita.
Comments
Post a Comment